Sunday, August 8, 2010

Aegna Maraton


Järjekordne Aegna maraton sai selleks korraks peetud, koos satelliitvõistlusega Bacardi Fun. Kõik oli väga tore, tuult muidugi oleks võinud rohkem olla. Minu koht oli talutav, arvestades krüssus tehtud vigu. Vajusin (kohati isegi lasin meelega, et käiku hoida ja ootuses, et tuuleke tõuseb) liiga alla ja pidin pautima märgi võtmiseks. Märgis olin umbes 25. Tagasi sõites, õrn tuuleke pakstaagist, võtsin päris mitmeid kohti, kuna praktiliselt terve tee pumpasin. Tasuks 14 koht.
Üks asi jäi segaseks. Nimelt, kui lahkusin kiprite koosolekult, siis oli jutuks, et tagasi tulles kuulimunast järgmist, viimast märki ei pea võtma (ja ka sel hetkel üleval olnud rajaskeem kinnitas seda). Kuna sõitsin teiste taga ja kõik ikkagi seda märki võtsid, siis tegin seda ka mina. Kaldal teadete tahvlil nägin minu suureks üllatuseks hoopis uusi rajaskeeme. Kuidas need peale kiprite koosolekut muutuda said, on arusaamatu? Kiprite koosolekul peaks hiljemalt rajaskeem selge olema. Millegipärast oli kohtunik sellel koosolekul üsna vait ja kõik teised joonistasid tema eest rajaskeeme. Ilmselt ei teadnud ta siis veel ka ise, mis rada on ja kuidas seda läbitakse.

Bacardi Fun peeti täna tuulevaikuses. Miks neid sõite täna üldse peeti, ei tea. Aga kui kohtunik kirjutab teadete tahvlile, et tuulemiinimum on 6 sõlme, aga stardi annab umbes 2 sõlmega, siis ma küll aru ei saa, miks need reeglid on kirja pandud.

Kell 13.15 aeti meid siis tuulevaikuses merele, stardi hetkel vaibus tuul. Esimesed said esimese ringi veel rahuldavalt sõita, siis vaibus tuul täielikult. Kohtunikul oli otsuste tegemisega selgelt probleeme, sõitu tuule langedes ei katkestatud. Kohtunik seisis nagu Titanicu filmis paadi vööris ja hoidis uhkelt oma tuulemõõtjat terve sõidu vältel üleval. Midagi seal mõõta küll polnud, aga päris koomiline nägi see välja. Kui tuult ei ole, siis pole seda tarvis ka mõõta (Lümanda).
Kõige tipuks juhtus see, et kohtunik katkestas sõidu siis, kui esimesed olid finisheerunud. Miks ta seda varem ei teinud, jäi muidugi arusaamatuks, aga nüüd oleks tulnud oodata ära kontrollaeg, inimesed kaldale saata ja olekski esimene sõit kirjas olnud. Aga ei, paadis tõmmati AP üles ja kaldale ei lubatud. Mul sai sellest pullist sellel hetkel kõrini. Kui kohtunik ei suuda otsuseid teha, siis tuleb need tema eest ise ära teha. Sõitsin kaldale, kohati ujudes, sest tuult polnud piisavalt. Ülejäänud võistlejad ligunesid veel tunni jagu vees, siis saadeti ka nemad lõpuks maale.

15.30 aeti kõik veelkord vette. Tuult ikka õieti polnud, kindlasti mitte 6 sõlme. Aga kaks võistlussõitu peeti ära. Kuna ajaga läks väga kiireks (viimane start lubatud 16.00), siis selleks, et saaks ikka ka teise sõidu peetud (aga miks neid ilma tuuleta peaks üldse tegema?), anti viimane start niimoodi, et slaalomiraja esimesse märki oli nii kõva krüss, et osad svertlauad pidid pautima. Sest aega märke ümber panna polnud, aga mis siis. Mis siis, et rajaskeem näitab külgtuulerada. Peaasi, et saaks sõidud peetud. Neid kaht viimast sõitu vaatasin muidugi juba kaldalt binoklist. Kusagil on ikka mingi piir.

Huvitav, et sama ajal peetud Melgeste MM sõidud jäeti ära tuule puudusel (neil on ka sama tuulemiinimumi nõue), aga meie kohtunik mõõtis samal ajal sobilikku tuul. Siit ka soovitus Melgese meestele: homme peaksid nad kindalsti meie kohtuniku võtma, kõik laabuks. Iseasi muidugi, mis juttu Melgestel sõitjad siis räägiksid. Seda oleks vist päris valus kuulata!

Arusaamatu, miks ikkagi peab ilma tuuleta surfivõistlusi pidama. Nagu olümpiamängudel juba, kus teleõiguste ostjatele peab iga hinna eest lubatud ajal pilti müüma. Aga Bacardi Fun teleõigusi pole Vettik vist veel maha müüa suutnud ja seni võiks arvestada ikkagi sõitjate arvamusega, seda eriti Bacardi Fun formaadis. Kahju, kui Bacardi Fun võistlustelt ka fun ära kaob. Bacardit pole juba ammu maitsta saanud, las siis jääda vähemalt fun.











No comments: